Limbaje de programare pe care sa le inveti in 2017

no-image Aflat int-o continua dezvoltare, domeniul IT oferă multe oportunităţi de angajare iar salariile sunt pe măsura așteptărilor, în special pe segmentul de programare. Există mii de limbaje de programare, însă unele dintre acestea sunt la mare căutare la ora actuală, fie că ești la începutul carierei, fie că deja lucrezi în domeniul. Atunci când cineva decide să învețe un limbaj de programare, ia în calcul mai mulți factori. Cel mai important factor îl reprezintă ușurința cu care se învață, pentru că timpul nostru este prețios. Pe urmă contează și programele sau aplicațiile web pe care vrei să le creezi. Topul popularității limbajelor de programare este influențat de recomandările pe care le fac programatorii sau firmele, dar și de diversitatea de programe ce pot fi create de un singur limbaj.

“Controlul complexităţii este esenţa programării pe calculator.“ (Brian W. Kernighan)

10. Ruby - „Cel mai bun prieten al programatorului” – este motto-ul limbajului. Ruby este un limbaj conceput pentru a fi simplu şi uşor de scris. Acesta este folosit pe site-uri precum Scribd, GitHub, Groupon şi Shopify. La fel ca şi Python, Ruby este considerat un limbaj de programare user-friendly pentru începători.

9. C - este un limbaj de programare pentru uz general, dezvoltat la începutul anilor ’70, fiind cel mai vechi şi mai utilizat limbaj de programare la scară largă. Acesta a reprezentat “fundaţia” pe care s-au dezvoltat şi alte limbaje de progamare renumite, cum ar fi C#, Java, JavaScript şi Python. C este utilizat în principal pentru crearea limbajelor de programare, crearea sistemelor de operare şi a aplicaţiilor încorporate.

8. PHP - este limbajul de programare creat pentru a dezvolta website-uri și care poate fi cu ușurință încorporat în HTML. Există o luptă între programatorii de JAVA și cei de PHP în ceea ce priveşte partea de aplicații web. PHP este mai rapid, JAVA este mai stabil. PHP se învață mai ușor, JAVA necesită cunoștințe de specialitate.

7. Swift – reprezinta un limbaj de programare care poate fi utilizat foarte bine alături de Objective-C. Dacă nu știti Objective-C, ar fi mai bine să nu faceti trecerea direct la Swift, mai ales că Objective-C este destul de simplu și de ușor de învățat. Swift se numără printre limbajele de programare care au câştigat rapid cei mai mulţi adepţi, fiind în prezent una dintre cele mai simple şi mai rapide metode de creare a aplicaţiilor pentru Iphone.

6. C++ - este un limbaj de programare de nivel intermediar, conceput iniţial pentru a îmbunătăţi limbajul C. C++ reprezinta baza unor aplicaţii software renumite, cum ar fi Firefox, Winamp şi programele Adobe. Este folosit pentru a dezvolta software de sistem, aplicaţii software, aplicaţii client-side şi server-side de înaltă performanta şi jocuri video. C++ a fost inițial conceput pentru a completa limbajul C. Acesta ”se regăsește” pe aproape orice platformă, inclusiv sisteme de operare, programe și jocuri.

5. Go este un limbaj de programare open-source care face posibilă realizarea de software simplu, sigur şi eficient. A fost creat la Google în 2007 de către Robert Griesemer, Rob Pike, and Ken Thompson.

4. C # (C-Sharp) - este un limbaj de programare dezvoltat de Microsoft, ca parte a iniţiativei .NET. 
Combinând principii din C şi C++, C# este un limbaj de programare pentru uz general, utilizat pentru a dezvolta software pentru platformele Microsoft şi Windows. Este foarte similar cu JAVA atât ca mod de programare, cât și ca sintaxă.

3. Java - a fost mereu un limbaj de programare extrem de popular, întrucât este foarte versatil. A devenit un software standard în mediul enterprise, pentru dezvoltarea de jocuri şi aplicaţii mobile. Spre deosebire de C, care are o variantă pentru fiecare sistem de operare, un program scris în JAVA pe Mac OS X poate funcționa foarte bine și pe Windows. Este baza pentru sistemul de operare Android.

2. Python - Acesta sta la baza aplicaţiilor web pentru Instagram şi Pinterest, şi este folosit de Google, Yahoo, Ubuntu şi NASA. Python este un limbaj de programare destul de simplu și ușor de învățat, mai ales pentru începători, deoarece sintaxa lui este una compactă. Este foarte indicat începătorilor în programare. Pentru a defini un concept sunt utilizate mai puține linii de cod decât în alte limbaje de programare. 

1. JavaScript. Fără a avea vreo legătură cu JAVA, exceptând-o pe cea a numelui, JavaScript reprezintă limbajul popular printre dezvoltatorii aplicaţiilor web. Dacă doresti să creezi site-uri sau aplicații interactive, trebuie neapărat să înveți JavaScript. Dezvoltat de Netscape, sintaxa limbajului de programare este similar cu cea a Java sau a C++. Este foarte utilizat în Internetul modern, însă momentele de expunere ale utilizatorilor la probleme de securitate şi îngreunarea vitezei de rulare a browserelor sunt câteva dintre dezavantaje clare notate de specialişti.

 

Vizualizari: 1765

Distribuie

Comentarii (0)

Lasa un comentariu

1   |   2   |   3   |   4   |   5